Bij de installatie van een thuisbatterij komt heel wat kijken. Laat je adviseren door een expert met kennis van zaken. Als een thuisbatterij in jouw geval niet interessant is dan zullen we dat ook zeggen!

Met volgende elementen moet je rekening houden wanneer je een thuisbatterij overweegt

 Voldoende ruimte
De ideale verblijfplaats voor een thuisbatterij is koel en ruim, zoals een garage of technische ruimte. De meeste batterijen houden niet van vriestemperaturen. Je hebt ook voldoende plaats nodig. Reken op 70 x 30 cm vloeroppervlak. De hoogte is afhankelijk van de batterij capaciteit. Hou ook rekening met het gewicht van een batterij, die kan gemakkelijk meer dan 100 kg wegen. 

 Wat met de omvormer van mijn zonnepanelen?
De omvormer is één van de belangrijkste elementen binnen je thuisbatterijsysteem. De batterij omvormer regelt het stroomverkeer tussen je PV-panelen, thuisbatterij en het elektriciteitsnet. Het hele systeem werkt volledig automatisch. 

In het geval van een reeds bestaande zonnepaneel installatie, is het mogelijk dat de omvormer niet geschikt is voor een batterijsysteem. Veel omvormers werken maar in één richting: van je PV-panelen naar het net en je apparaten. Een batterij moet daarentegen kunnen op- en ontladen. Om een thuisbatterij te installeren heb je in zo'n geval een extra omvormer nodig.

Bij een nieuw te plaatsen zonnepaneel installatie kies je best voor een hybride omvormer. Dat is een omvormer die niet alleen je zonnestroom omzet naar netstroom. Je kan op deze omvormer ook een batterij aansluiten en zo de kost van een extra batterij omvormer vermijden.

Is een thuisbatterij een interessante investering?
Met de komst van de digitale meter wordt de hoeveelheid stroom die je van het net afneemt en de hoeveelheid stroom die je op het net injecteert afzonderlijk bijgehouden. De prijs die je betaalt voor de stroom die je afneemt is aanzienlijk hoger dan de vergoeding die je krijgt voor de stroom die je injecteert. Daartegenover staat dat met een digitale meter het prosumententarief vervalt.
Waar een normale woning ongeveer 30 procent van zijn eigen zonnestroom direct gebruikt, zal een huishouden met een thuisbatterij 70 tot 80 procent van zijn eigen stroom gebruiken. Dit aanzienlijk hoger zelfverbruik bepaalt de terugverdientijd van je batterij en het rendement op je investering.  

 Een geschikte batterij kiezen
Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen. De belangrijkste specificaties waar je moet op letten zijn de opslagcapaciteit en de ontlaadkracht. Ook de omvormer speelt een cruciale rol in de keuze van batterij. Niet elke batterij kan samenwerken met om het even welke omvormer.

Opslagcapaciteit
Met een thuisbatterij sla je zelf geproduceerde zonnestroom op in huis. De opslagcapaciteit van een batterij - aangegeven in kWh - geeft aan hoeveel energie de batterij kan opslaan. We hanteren een vuistregel van ongeveer 1,5 keer het vermogen van je zonnepanelen. Wij werken steeds met uitbreidbare batterij modules. Op die manier kan je starten met een beperkte investering om later uit te breiden als je dat wenst. 

Ontlaadkracht
Hoewel de opslagcapaciteit aangeeft hoeveel energie je batterij kan opslaan, vertelt ze niet hoeveel stroom een batterij op een bepaald moment kan leveren. Om een ​​volledig beeld te krijgen, moet je ook rekening houden met de ontlaadkracht (of het (piek)vermogen): de maximale hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan leveren op één moment. Om de juiste batterijkeuze te maken, moet je daarom kijken naar twee elementen: hoeveel stroom kan er in mijn batterij en hoeveel stroom kan ik tegelijkertijd afnemen uit de batterij. De ontlaadkracht wordt niet alleen door de batterij bepaald, ook de omvormer is bepalend.

Dankzij 5 unieke kwaliteitsgaranties kan ik je een veilige en degelijke installatie garanderen.