Vóór je een thuisbatterij aanschaft stel je jezelf best eerst de vraag of zo’n batterij de moeite is en welk type batterij voor jou het meest geschikt is.

Bij de installatie van een thuisbatterij komt heel wat kijken. Laat je adviseren door een expert met kennis van zaken. Als een thuisbatterij in jouw geval niet interessant is dan zullen we dat ook zeggen!

Met volgende elementen moet je rekening houden wanneer je een thuisbatterij overweegt

 Voldoende ruimte
De ideale verblijfplaats voor een thuisbatterij is koel en ruim, zoals een garage of technische ruimte. De meeste batterijen houden niet van vriestemperaturen. Je hebt ook voldoende plaats nodig: reken op de afmeting van een diepvries. Hou ook rekening met het gewicht van een batterij, die kan gemakkelijk meer dan 100 kg wegen. 

 Wat met de omvormer van mijn zonnepanelen?
De omvormer is één van de belangrijkste elementen binnen je thuisbatterijsysteem. De batterij omvormer regelt het stroomverkeer tussen je PV-panelen, thuisbatterij en het elektriciteitsnet. Het hele systeem werkt volledig automatisch. 
Jouw zonnepanelen hebben al een omvormer. Leveren je zonnepanelen meer energie dan je op dat moment zelf verbruikt, dan stuurt de omvormer die energie het net op. Verbruik je meer energie dan je zonnepanelen produceren, dan neem je extra energie van het net af. 
De meeste omvormers zijn echter niet geschikt voor een batterijsysteem. Ze werken maar in één richting: van je PV-panelen naar het net en je apparaten. Een batterij moet daarentegen kunnen op- en ontladen. Om een thuisbatterij te installeren heb je dus ook een extra omvormer nodig die stroom niet alleen van en naar het net kan sturen, maar ook van en naar de batterij.

 Digitale meter
Een digitale meter meet de hoeveelheid stroom die je van het net afneemt en de hoeveelheid stroom die je op het net injecteert. Met een digitale meter vervalt het prosumententarief. Beiden zijn cruciaal om de batterij financieel te laten renderen. Bovendien is een gedetailleerd inzicht in je verbruik noodzakelijk. Op basis van je verbruik wordt het type batterij bepaald. Een evenwichtige installatie staat garant voor een lange levensduur en een optimale opbrengst. 

 Een geschikte batterij kiezen
Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen. De belangrijkste specificaties waar je moet op letten zijn de opslagcapaciteit, de ontlaadkracht en de ontladingsdiepte.

Opslagcapaciteit
Met een thuisbatterij sla je zelf geproduceerde zonnestroom op in huis. De opslagcapaciteit van een batterij - aangegeven in kWh - geeft aan hoeveel energie de batterij kan opslaan. Voor een Vlaamse woning ligt de ideale opslagcapaciteit rond de 5  à 6 kWh. Dan hoef je in de lente- en zomermaanden vrijwel geen stroom van het elektriciteitsnet af te nemen. Waar een normale woning ongeveer 30procent van zijn eigen zonnestroom direct gebruikt, zal een huishouden met een thuisbatterij 70 tot 80 procent van zijn eigen stroom gebruiken. 

Ontlaadkracht
Hoewel de opslagcapaciteit aangeeft hoeveel energie je batterij kan opslaan, vertelt ze niet hoeveel stroom een batterij op een bepaald moment kan leveren. Om een ​​volledig beeld te krijgen, moet je ook rekening houden met de ontlaadkracht (of het (piek)vermogen): de maximale hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan leveren op één moment. Om de juiste batterijkeuze te maken, moet je daarom kijken naar twee elementen: hoeveel stroom kan er in mijn batterij en hoeveel stroom kan ik tegelijkertijd afnemen uit de batterij.

Diepontlading
De meeste batterijen kun je best niet geheel ontladen, om schade te voorkomen. De ontladingsdiepte (DoD of Depth of Discharge) geeft aan welk percentage van je opgeslagen energie je feitelijk kan gebruiken. De meeste fabrikanten zullen een maximale DoD specificeren voor optimale prestaties. Voor loodbatterijen is dat ongeveer 50 procent, lithium-ion batterijen schommelen rond de 80 à 90 procent. Zoutwaterbatterijen kunnen nagenoeg volledig ontladen worden. 

Concreet: als een batterij van 10 kWh een ontladingsdiepte heeft van 50 procent, kun je slechts 5 kWh van de batterij gebruiken voor ze opnieuw moet opladen. Dat betekent dat je een loodzuur systeem moet overdimensioneren om een aanvaardbare levensduur te bereiken. 

Lees hier wat andere klanten vonden van mijn service.

Dankzij 5 unieke service garanties kan ik je een veilige en degelijke installatie garanderen.

 

 

Deze website gebruikt technische en analytische cookies. Door onze site te gebruiken geef je de toelating om deze cookies in uw browser te plaatsen.