Rij je met een elektrische wagen? Dan is het thuis opladen van je wagen super handig. Twijfel je over het installeren van een laadpaal bij je thuis? Lees dan vooral verder. We vertellen je wat je moet weten om thuis zo'n laadpaal te installeren
Er zijn drie manieren om je elektrische auto op te laden: via een stopcontact, via een laadpunt (zowel publiek als thuis) en via een snellaadstation. De eerste twee opties zijn mogelijkheden voor thuis. Maar hoe maak je nu de keuze?
Kan je opladen via het stopcontact of is het beter om een laadpaal te installeren?
Smartphones verdrongen de klassieke telefoon, via allerlei apps en social media zijn we altijd en overal “connected”. We leven in een digitaal tijdperk waarin technologie enorm snel evolueert. Maar hoe evolueerde de elektrische installatie? Weinig: schakelingen en beveiligingen veranderden de laatste 30 jaar bijna niet.
In een slim huis is de elektrische installatie intelligent en flexibel. Elk gezin is anders. En iedereen evolueert. Met huis automatisatie groeit je installatie mee met je behoeften, hoe die ook evolueren. Nu en in de toekomst. En het geeft je heel wat extra comfort.
Opladen via een gewoon stopcontact
Vaak kan je je elektrische wagen via een gewoon stopcontact opladen, maar dit is afhankelijk van je type wagen en batterij. Constructeurs van elektrische wagens voorzien een speciale kabel en adapter waarmee je je wagen oplaadt. De kabel is uitgerust met een In-Cable Control Box. Die zorgt via een differentieelschakeling en een stroombeperking voor een optimale beveiliging tijdens het opladen van je elektrische wagen. Dit is “Mode 2”-laden. Zie er wel op toe dat je elektrische installatie in goede staat is en het stopcontact aan alle eisen voldoet. Veilig laden kan via een gewoon stopcontact (met aarding!) tot maximum 10 Ampère.
Let op: gebruik zeker nooit een eigen verlengkabel.
Nadelen van opladen via een gewoon stopcontact
Huishoudelijke stopcontacten zijn niet ontworpen om zo regelmatig en langdurig hoge stroom te leveren.
Thuis opladen via het stopcontact duurt erg lang door de beperkte stroom. Een volledige oplaadbeurt neemt daardoor gemakkelijk 10 uren in beslag (afhankelijk van het type wagen).
Veilig en efficiënt opladen aan je eigen laadpaal thuis
Geen risico op oververhitting of een uitgebrand stopcontact. Laadpalen zijn speciaal ontworpen om méér vermogen te leveren zonder dat ze verhitten.
Een thuislaadpaal is aangesloten op een eigen beschermde stroomkring aan het begin van je elektrische installatie. Doordat er geen kunstmatige stroombeperking nodig is, laadt de wagen aan een laadpaal een pak efficiënter op dan aan het stopcontact.
Wat een laadpaal thuis helemaal aantrekkelijk maakt, is de kostprijs van het opladen: je eigen stroom is immers een pak goedkoper dan van een openbare laadpaal. Heb je ook nog eens zonnepanelen op je dak? Dan laadt de energie van de zon je wagen zelfs kosteloos op.
Kan ik zomaar thuis een laadpaal installeren?
De installatie van een laadpaal is afhankelijk van heel wat factoren:
- Op welk vermogen kan er geladen worden?
- Welke type elektriciteitsnet heb ik thuis?
- Is mijn huidige elektrische installatie zwaar genoeg voor een laadpaal?
- Op welk tijdstip van de dag wens je op te laden? En wat is je consumptiepatroon op dat tijdstip?
Heel wat elementen dus om rekening mee te houden.
Contacteer ons voor een audit van je elektrische installatie en voor professioneel advies en keuzehulp van het meest geschikte laadstation.
Lees hier de ervaringen van onze klanten