Heb je plannen om te bouwen, verbouwen of renoveren?

Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een gepassioneerd installateur om de elektrische installatie van jouw nieuwbouw of verbouwing af te stemmen op jouw wensen en behoeften. Elektriciteit Van den Abeele denkt met jou mee om je droomproject te realiseren. Ik geef concrete tipscreatieve oplossingen en handige suggesties zodat je zeker bent van een veilige elektrische installatie afgestemd op jouw persoonlijke noden en wensen.

6 dingen die je zeker moet weten over een elektrische installatie

1. De verschillende onderdelen

 Verdeelbord
Het hart van de hele installatie. Dit bord bevat de verliesstroomschakelaars en de zekeringen. Dit is het vertrekpunt van de bekabeling naar de lichtpunten en de stopcontacten. In het verdeelbord kunnen zich ook impulsschakelaars, afstandsdimmers en transformatoren bevinden voor bijvoorbeeld de bel of led-verlichting. 

 Stroomkringen
Om het vermogen optimaal te benutten, is de bekabeling verdeeld in verschillende stroomkringen. Op deze kringen worden dan de stopcontacten, schakelaars en lichtpunten geplaatst.
Het is belangrijk de stroomafnemers evenwichtig te spreiden over de stroomkringen. Alle grote verbruikers op één kring onderbrengen, is dus een slecht idee. In bv. de keuken en berging staan meerdere toestellen met een hoog vermogen. Meerdere stroomkringen zijn hier noodzakelijk.
Toestellen zoals vaatwas, droogkast, wasmachine en kookplaat hebben elk hun eigen kring. Voor de verlichting zijn er altijd minimum 2 kringen.
Heel wat aandachtspunten dus die moeten voldoen aan de wettelijke normen (AREI: Algemeen Reglement op Elektrische Installaties) en om rekening mee te houden bij het ontwerp van de installatie. Laat het ontwerp van je elektrische installatie altijd over aan een vakman!

2. Stopcontacten

Het aantal stopcontacten en de plaatsing ervan bepalen voor een groot stuk het elektrisch comfort in je woning.
Ons advies: bespaar niet op het aantal stopcontacten!
Ga per leefruimte na hoeveel stopcontacten je nodig hebt. Denk aan computers, printer, TV, digibox, spelconsole, wekker, gsm-oplader, specifieke toestellen zoals frietketel, strijkijzer, ...
Hou er rekening mee dat het tijdens de ruwbouwfase gemakkelijker en goedkoper is om een bijkomend stopcontact bij te plaatsen dan wanneer de afwerking achter de rug is. Spring niet te zuinig om met het aantal stopcontacten. Wij adviseren je graag.

3. Verlichting

 Bediening
Per ruimte zal je moeten bepalen op welke plaatsen je de verlichting wil bedienen. Bewegingsdetectoren en tijdsschakelaars verhogen je comfort.

 Soort licht
Denk ook goed na over het gewenste licht per ruimte. Voor werkoppervlakken en bergingen heb je nood aan veel licht moet voldoende lichtpunten voor directe verlichting.
Daarnaast heb je in de leefruimte, bepaalde kamers of badkamer behoefte aan gezellige sfeerverlichting. Dimmers, indirecte verlichting of een staanlamp zijn hiervoor goede oplossingen.
Tot slot kan puntverlichting interressant zijn om een boek te lezen of een kunstwerk tot zijn recht te laten komen.

 Lichtplan
Je merkt het: een doordacht verlichtingsplan is specialistenwerk. Maar geeft een absolute meerwaarde aan je woning! Wij verwijzen je graag door naar de verlichtingsadviseurs waar we mee samen werken.

4. Veiligheid

Een veilige elektrische installatie is een evidentie. Toch zien we heel wat installaties waar er veiligheidsrisico's zijn. Het AREI in de ongeschreven regels van goed vakmanschap zijn de leidraad van elke installateur.

Deze elementen zijn onontbeerlijk om een veilige installatie te garanderen:

 Aarding
Een goede aarding bestaat uit een aardingslus onder je funderingen of uit aardingsstaven die in de grond zitten. De spreidingsweerstand van de aarding moet steeds lager zijn het wettelijk bepaald minimum!

 Verliesstroomschakelaars
Elke installatie moet voorzien zijn van minimaal 2 verliesstroomschakelaars. Bovendien moeten ze geschikt zijn voor de maximale stroom van je installatie. Bij een lekstroom door bv. een defect toestel of waterinsijpeling schakelt deze automatisch de stroom uit. Bepaalde kringen moeten verplicht beveiligd worden door de 2e, meer gevoelige verliesstroomschakelaar.

 Zekeringen
Een zekering beschermt je installatie bij kortsluiting of bij een té hoog verbruik. De minimale draaddoorsnede wordt o.m. bepaald door de sterkte van de zekering en dus door de stroom die er door een leiding kan vloeien. Vervang dus nooit zomaar een zekering door een zwaardere!

5. Elektrisch dossier

 Keuringsattest
Bij het opleveren van je elektrische installatie of na ingrijpende wijzigingen is een keuring verplicht. De keuring kan enkel uitgevoerd worden door een officieel erkende keuringsorganisatie. Een geldig keuringsattest is de bevestiging dat je elektrische installatie veilig is en aan alle normen voldoet. Voor huishoudelijke installaties is een keuringsattest 25 jaar geldig. Na 25 jaar moet je jouw installatie opnieuw laten keuren!
Contacteer ons voor een screening van je elektrische installatie als je zeker wil zijn of je installatie veilig of  "keuringswaardig" is.

 Schema's
De verdeling van de stroomkringen is weergegeven in een eendraadsschema aan de hand van grafische symbolen. Dezelfde symbolen staan ook op het situatieschema. Deze schema's besparen je vakman heel wat tijd (en dus geld) wanneer hij moet werken aan je installatie of bij het opsporen van een defect.
Bij een keuring zijn de schema's verplicht. Een installatie zonder schema's zal altijd afgekeurd worden.
Geen schema's? Geen nood: wij maken ze voor jou op. Ook van bestaande installaties.

6. Klassieke installatie of slimme huisinstallatie?

Smartphones verdrongen de klassieke telefoon, via allerlei apps en social media zijn we altijd en overal “connected”. Steeds meer toestellen zijn "smart". We leven in een digitaal tijdperk waarin technologie enorm snel evolueert. Maar hoe evolueerde de klassiek elektrische installatie? Weinig: schakelingen en beveiligingen veranderden de laatste 30 jaar bijna niet.

Maar volstaat een klassieke installatie nog in een tijdperk van snel stijgende energieprijzen, elektrische auto's, warmtepompen, zonnepanelen en het verhogen van je zelfconsumptie, invoering van het capaciteitstarief, ... ?

In een slim huis is de elektrische installatie intelligent en flexibel. Want elk gezin is anders. En elke gezinssituatie evolueert. Een slimme huisinstallatie groeit mee met je behoeften, hoe die ook evolueren. Nu en in de toekomst. En het geeft je heel wat extra comfort, verhoogt je veiligheid en zorgt voor een optimaal energieverbruik.

Meer weten? Bekijk onze "smart home" pagina!

Lees hier de ervaringen van onze klanten